Waarom we een podcast zijn begonnen

Waarom we een podcast zijn begonnen

April 15, 2022

We willen meer samenleven met elkaar zonder mensen uit te sluiten. Ik richt me vanuit deze optiek op arbeidsdeelname en dan met name de arbeidsbemiddeling. Maar hoe heb ik met een team van getalenteerde experts de wijsheid in pacht gekregen om een oplossing te ontwikkelen? Dat hebben we niet echt, die wijsheid. Die hebben we geleend van ontelbaar veel wetenschappers, beleidsmakers, onderzoekers, ondernemers en ervaringsdeskundigen om daarna te wegen en te combineren tot een oplossing ontstond.

Wie zijn die mensen?

Omdat we veel lastige vragen stellen om te achterhalen hoe we Diversiteit & Inclusie in arbeidsbemiddeling het beste kunnen helpen te ontstaan, hebben we met grote regelmaat zelf geen antwoorden en moeten we op zoek naar mensen die dat wel hebben. Zo komen we met veel interessante mensen in aanraking die naast een antwoord vaak een breder verhaal hebben dat interessant is. Zelfs zo interessant dat we het graag delen. Zodoende zijn we erop gekomen om podcasts op te nemen: Gesprekken die gaan over het snijvlak van Diversiteit & Inclusie en Tech in de context van de arbeidsmarkt. Het eerste seizoen is net van start gegaan en heeft een serie van 10 afleveringen die maandelijks worden gepubliceerd. Gasten komen vanuit de wetenschap, consultancy, rijksoverheid, technologie en bedrijfsleven.

Podcast onderwerpen: van probleem via ethiek naar technologie

We hebben een heel aantal onderwerpen geselecteerd die sterk genoeg van elkaar verschillen om steeds andere inzichten te leveren. Hieronder staan de titels van de afleveringen:

  1. Welke waarde heeft een diverser personeelsbestand voor je organisatie? De business case van een morele verplichting
  2. Beleidsmakers in Den Haag bijten door. Hoe discriminatie in de arbeidsmarkt een fatale slag moet worden toegebracht
  3. De universele waarden van Europa in praktijk. Hoe subsidies effectief inclusie bevorderen
  4. Moderne feministen ten strijde tegen gender ongelijkheid in de arbeidsmarkt. Waar zijn de mannelijke strijders?
  5. Kunstmatige intelligentie is de grootste troef tegen discriminatie
  6. Het corporate afweersysteem zegt NEE tegen verandering (of: hoe je begint bij te dragen aan een inclusievere organisatie)
  7. Een deel van de instrumenten om diversiteit en inclusie te stimuleren zijn niet bewezen effectief. Wat werkt wel?
  8. Technologie is het antwoord! Hoe academici waken voor ethische toepassing van technologie
  9. De invloed van cultuur en taalgebruik op inclusie (of: hoe ook jij onbewuste vooroordelen hebt en toont)
  10. Taalbeleving van dichtbij: de LHBTQI+ gemeenschap en de open wond van voortdurende marginalisatie

De eerste paar podcasts zijn al opgenomen, dus kan met zekerheid zeggen dat er veel praktische oplossingen worden geboden. Maar die oplossingen komen wel met de nodige waarschuwingen en vermaningen die ik als volgt samenvat: Ga niet lichtzinnig te werk, want Diversiteit & Inclusie heeft jaren nodig aan tijd, focus en doortastendheid.

Luister hier: www.cortexter.com/podcast

Veel plezier met luisteren! Commentaar is meer dan welkom; laat dat gerust achter in je favoriete podcast app of via hello(@)cortexter.com.