De moraliteit en business case van diversiteit

De moraliteit en business case van diversiteit

March 2, 2021

Als je een kind vraagt of alle mensen evenveel recht hebben op werk, dan is het antwoord eenduidig. De realiteit van volwassenen lijkt complexer, maar is het dat ook?

Bevindingen van The Hamilton Project en The Independent tonen dat diversiteit in de achtergronden van mensen zorgt voor meer innovativiteit en economische groei.

Die economische groei komt van bedrijven die meer omzet maken, een Amerikaanse onderzoek stelt dat diversere bedrijven 19% meer omzetgroei hebben ten opzichte van hun minder diverse tegenhangers. Maar er is een adder onder het gras: opgedrongen diversiteit kan de effectiviteit van teams en zelfs hele organisaties juist negatief beïnvloeden. Zomaar een flinke verschuiving aanbrengen in het personeelsbestand is dus niet aan te bevelen; bewustwording stimuleren, bespreekbaar maken en de daad bij het woord voegen, zijn juist wel aan te bevelen. Hulp bij deze balanceer-act is tegenwoordig te verkrijgen op de markt in de vorm van trainingen, consultants en software.

Het werkveld 'diversiteit en inclusie' is in opkomst, waarbij inclusie betekent dat diversiteit is omarmt op de werkvloer. Er wordt steeds meer onderzoek naar gedaan, ook op het gebied van kunstmatige intelligentie. Het mag bekend worden verondersteld dat kunstmatige intelligentie leert vanuit het verleden en daarmee ook fouten uit het verleden kan kopiëren. Tevens is bekend dat kunstmatige intelligentie geen normen en waarden van zichzelf heeft, waardoor het zichzelf niet zomaar zal corrigeren bij 'onwenselijke' uitkomsten, zoals een voorkeur voor mannelijke IT-ers bij Amazon. De faculteit computerwetenschappen van MIT in Boston werkt aan zelf-corrigerende algoritmen; andere onderzoeksgroepen zoeken naar oplossingen voor het detecteren van woorden die een vooroordeel hebben of zo zouden kunnen worden opgevat, bijvoorbeeld in vacatureteksten. Vooroordelen kunnen sommige mensen afschrikken en dienen daardoor geneutraliseerd te worden. Je zou je perfecte kandidaat maar mislopen, omdat je tijdens het opleuken van je tekst een beetje bent doorgeschoten.

CorTexter richt zich op detectie en neutralisatie van vooroordelen en past daarbij de laatste inzichten toe. Deze software is beschikbaar in de 'bias-free vacaturehulp' voor recruiters en als plugin voor ATS-en en maakt zo de toolbox van recruiters groter, de arbeidsmarkt eerlijker en de innovatie en economische groei nemen toe.